РОЗВИТОК ІНДІЇ ЯК ГЛОБАЛІЗОВАНОЇ ЦИФРОВОЇ ДЕРЖАВИ ТА СВІТОВОГО ЛІДЕРА ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Мар’єнко, В.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Актуальність дослідження полягає в тому, що національні пріоритети сучасного розвитку обумовлені тенденціями розвитку конкурентної глобальної світової економіки. Серед напрямів розвитку держави пріоритетне місце відводиться цифровізації шляхом розширення можливостей її розвитку. Держава здійснює цілеспрямований організаційний вплив на всі напрями цифровізації шляхом реалізації державних програм. Актуальним є аналіз цифрової економіки Індії з урахуванням глобальних викликів, нової економічної реальності, розвитку теорії цифрової економіки та управління. Метою дослідження є розробка теоретичних і практичних аспектів розвитку Індії як глобалізованої цифрової держави та світового лідера цифровізації. Реалізація поставленої мети вимагає вирішення наступних завдань: 1) дослідити сучасний стан Індії, який справив великий вплив на розвиток ІТ-технологій; 2) представити індійське суспільство як суспільство високого контексту; 3) розкрити основні тенденції цифровізації в контексті реалізації програми “Цифрова Індія”; 4) узагальнити тенденції досягнення цифровізації в Індії на шляху технологічного прогресу; 5) з’ясувати розвиток цифрових технологій у сфері бізнесу. Об’єктом дослідження є Індія як глобалізована цифрова держава та світовий лідер цифровізації. Предметом дослідження є програми державної підтримки цифровізації в контексті програми “Цифрова Індія”. Методи дослідження: теоретико-методологічною основою дослідження є фундаментальні та аналітичні засади дослідження цифрової економіки, які були проаналізовані за допомогою методу порівняльного аналізу підтримки цифровізації в контексті реалізації програми “Цифрова Індія”. Синергетичний метод (підхід) дозволив дослідити нелінійні та біфуркаційні процеси їх виникнення, самоорганізації та трансформації когнітивного капіталізму як складного суспільного явища та нелінійного процесу, що динамічно розвивається в нелінійному світі та веде до нового типу суспільства. Багато з цих проблем знаходяться на межі філософії та економіки, що є стратегічним напрямом розвитку як філософської, так і економічної науки, набуває особливої актуальності та практичної значущості. Тому в умовах розвитку глобальних тенденцій розвитку людства, зокрема глобалізації, наукові дослідження, спрямовані на аналіз нових проблем технологічного прогресу, мають велике практичне значення, спрямовані на подальше вдосконалення цифрового суспільства, цифрової культури та цифрових технологій.