АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Сьомченко , В.В.; Савчина , А.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті зазначено, що в умовах формування ринкових відносин, які склалися в державі, актуальною є активізація роботи наявного промислового сектора регіону. Установлено, що велика роль у цьому процесі відводиться регіональним органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, від яких залежить вирішення ряду проблем. Доведено, що основною рушійною силою розвитку виробництва і підвищення його ефективності в сучасній цивілізованій ринковій системі є добросовісна конкуренція. Розглянуто питання розвитку промислової галузі в економіці країни, її становлення, сучасний стан та тенденції розвитку. Проаналізовано індекс промислової продукції, обсяг реалізованої промислової продукції, кількість суб’єктів господарювання та зайнятих працівників на промислових підприємствах, чистий прибуток (збиток) промислових підприємств, частка підприємств, які отримали прибуток та зазнали збитків, рівень рентабельності промислових підприємств, сума капітальних інвестицій у промисловість України. Проведений аналіз сучасного стану промисловості України свідчить про те, що сьогодні порушено стабільну діяльність промислових підприємств. Установлено, що протягом останніх двох років обсяг реалізованої промислової продукції скоротився, що зумовлено руйнуванням виробничого потенціалу та транспортної інфраструктури в промисловості країни. Левова частка в структурі реалізованої промислової продукції в Україні протягом аналізованого періоду припадає на переробну промисловість. На зменшення кількості підприємств вплинуло поглиблення монополізації ринків через посилення великого впливу на них. Також протягом останніх п’яти років в Україні спостерігається зменшення частки підприємств, які отримали прибуток. Крім того, з 2016 року відбувається зростання капітальних інвестицій у переробній промисловості порівняно з 2014 та 2015 рр. Така сама ситуація спостерігається в галузі постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. За результатами дослідження наведено перелік проблем, які існують у промисловому комплексі в Україні, та наведено основні механізми модернізації промислового сектору економіки, які дадуть змогу покращити якість і модернізувати процес виробництва промислової продукції, та підвищать рівень конкурентоспроможності.