УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПОТОЧНИМИ БІОЛОГІЧНИМИ АКТИВАМИ РОСЛИННИЦТВА - Проскуріна , Н. М.; Пушкарь , І. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Біологічні активи посідають важливе місце в забезпеченні соціально-економічного розвитку сільських територій. Вони є ресурсною базою розвитку продуктивних сил суспільства, насамперед, трудового потенціалу села. Через біологічні перетворення організація обліку та аналізу таких ресурсів є досить складною. Система управління поточними біологічними активами рослинництва може ефективно функціонувати лише за належного обліково-аналітичного забезпечення, яке включає комплекс заходів, спрямованих на накопичення первинної інформації, згрупованої в певній послідовності та систематизованої з використанням способів і прийомів економічного аналізу. У статті запропоновано заходи для удосконалення обліково-аналітичного забезпечення біологічних активів, з’ясовано мету та визначено завдання та основні етапи аналізу поточних біологічних активів. Окреслено основні проблемні аспекти обліку біологічних активів. Узагальнено та уточнено організаційні засади аналізу використання поточних біологічних активів рослинництва. Визначено пріоритетні напрями, задачі та ключові елементи обліково-аналітичного забезпечення ефективного управління діяльністю сільськогосподарських підприємств. Сформовано напрями аналізу поточних біологічних активів рослинництва з деталізацією кожного напряму. Проведено АВС-аналіз витрат на біологічні перетворення. Цінність результатів дослідження полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу практичних питань, пов’язаних з удосконаленням обліково-аналітичного забезпечення поточних біологічних активів рослинництва.