СУЧАСНИЙ СТАН ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЙОГО ЗМІНИ - Корінний , С. О.; Циганок , К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті проаналізовано роль туристичного сектора в таких країнах Європи, як Мальта, Хорватія, Ісландія, Швейцарія та Кіпр. Основними показниками в’їзного туризму вважаються: прямий внесок у зайнятість, частка туристичних послуг країн у структурі загального експорту, зокрема в експорті послуг, туристичні витрати іноземних туристів всередині країни. Охарактеризовано європейські держави, найбільш залежні від в’їзного туризму. Перераховано негативні наслідки, що супроводжують економіку цих країн під час пандемії коронавірусу. Досліджено реакцію ринку туризму на активне поширення коронавірусної інфекції по світу. Проаналізовано послідовність дій влади щодо зменшення захворюваності в країні, зокрема, закриття кордонів та зупинення туристичних потоків всередині країн. Висвітлено основні ніші туристичного бізнесу, які зазнають найбільших фінансових втрат під час загальнонаціонального карантину. Також висвітлено допомогу влади, що надається авіакомпаніям, готелям, туристичним агенціям та іншим підприємцям, які змушені припинити свою діяльність під час карантину. Зазначено, які, переважно малі, економіки європейських країн надмірно залежать від однієї економічної сфери на міжнародному ринку. Така залежність піддає національну економіку великому ризику впливу ззовні, а також спричиняє труднощі в управлінні в кризові періоди. Шляхи подолання проблеми надмірної залежності запропоновані авторами.