АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ - Сьомченко , В. В.; Ткачук , О. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті встановлено, що іноземні інвестиції є життєво необхідним елементом національної економіки. На сучасному етапі економічного розвитку України проблема залучення набуває особливої актуальності. Наразі залучення іноземних інвестицій є основною умовою формування конкурентної моделі національної економіки. Виявлено, що уряд країни повинен вжити відповідних заходів, щоб створити сприятливі умови для розвитку інвестиційної діяльності. Досліджено природу прямих іноземних інвестицій. Розглянуто різні економічні підходи до їх тлумачення вітчизняними та зарубіжними вченими, а також у законодавстві. Дослідивши наукові підходи вітчизняних та зарубіжних економістів, автори визначили сутність поняття «інвестиції», яке запропоновано розглядати як матеріальні і нематеріальні капітали, що вкладаються в об’єкти інвестиційної діяльності з-за кордону відповідно до чинного законодавства за умови довготермінового економічного інтересу. Визначено, що грамотна політика Уряду щодо залучення необхідного обсягу іноземних інвестицій забезпечить стабільне економічне зростання й позитивно позначиться на рівні розвитку країни взагалі. Проаналізовано cтан інвестиційного клімату в країні за 2010-2019 рр., динаміку й тенденцію надходження прямих інвестицій у країну, їхню галузеву й географічну структури. Обґрунтовано фактори позитивного й негативного впливу на інвестиційний клімат у країні. Наведено пропозиції щодо поліпшення умов для реалізації інвестиційних проєктів, використання яких приведе до усунення негативних тенденцій погіршення іміджу України як надійного бізнес–партнера.