ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ В КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ - Пушкарь, І.В.; Зачепило, Д.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розкриваються особливості методики аналізу основних засобів як важливої складової виробничого потенціалу підприємства. Основні засоби виступають основною складовою виробничого потенціалу будь-якого підприємства. Відповідно, важливим моментом є здійснення аналізу основних засобів на підприємстві, від ефективності та інтенсивності використання яких залежить якість роботи, конкурентоспроможність продукції та результати фінансово-господарської діяльності підприємства. Із зміною інформаційних потреб інвесторів, аналітиків, удосконаленням методів аналізу господарської діяльності у відповідності до запитів системи управління, актуальним є питання формування системи ключових показників для аналізу та об’єктивної оцінки ефективності діяльності підприємств. Відповідно до значення та ролі аналізу, визначено основні завдання та етапи процесу аналізу основних засобів. Узагальнено наукові підходи різних науковців щодо виділення груп показників щодо проведення аналізу основних засобів. Сформовано систему показників для аналітичного дослідження оцінки використання основних засобів, що передбачає три групи показників: група показників оцінки технічного стану (відтворення) основних засобів, група узагальнюючих показників та група часткових показників. Визначено особливості факторного аналізу ефективності використання основних засобів. Обґрунтовано напрями підвищення ефективності використання основних засобів на підприємстві.