ЦИФРОВІЗАЦІЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ ЯК ФАКТОР УСПІХУ НА МІЖНАРОДНИХ РИНКАХ - Федоров, Д.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Інновації та цифровізація мають серйозний вплив на конкурентоспроможність бізнесу, і він стрімко зростає. Але проблема полягає в тому, що значна частка українських виробників це не усвідомлює, сподіваючись на перевірені але застарілі методи ведення бізнесу. Більшість МСП використовують стандартні комп’ютерні інструменти та програмне забезпечення на рівні базових процесів (електронна бухгалтерія, коммунікація, використання сайтів та соц-мереж). Однак лише одиниці з представників МСП користуються цифровими технологіями для планування та прогнозування економічної діяльності бізнесу, а послуги хмарних обчислень, які стали популярними в розвинутих економіках, майже не використовуються українським бізнесом. В статті проаналізовані причини такої ситуації, надані результати опитування керівників МСП щодо цифровізації процесів на їх виробництвах, запропоновані системні рішення в галузі розширення можливостей бізнесу у сфері міжнародної онлайн-торгівлі.