ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ І КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Череп, А.В.; Щебликіна, І.О.; Кущик, А.П.; Головін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджено умови виникнення дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства, зазначено позитивний та негативний вплив обсягів дебіторської та кредиторської заборгованості на ефективність діяльності підприємства. На прикладі ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» проведено комплексне оцінювання дебіторської та кредиторської заборгованості, проведено порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства шляхом складання розрахункового балансу, визначення дебетового (кредитового) сальдо, що дозволило визначити основні складові формування системи ефективного управління дебіторською і кредиторською заборгованістю на підприємстві. Зазначено, що кредиторська заборгованість являється продуктом грошових розрахунків суб’єкта господарювання із його контрагентами, і управління нею базується на специфічних принципах та методологічних засадах, що дозволяє виокремити ще функціональний організаційний блок управління грошовими потоками суб’єкта господарювання – управління кредиторською заборгованістю підприємства, а дебіторська заборгованість є наслідком реалізації моделі грошових розрахунків в системі управління грошовими потоками. Досліджено, що невиправданий розмір дебіторської заборгованості є іммобілізацією власного капіталу, а перевищення його певного рівня може призвести до втрати ліквідності і навіть зупинки виробництва. Висока частка дебіторської заборгованості в активах і кредиторської – в пасивах впливає на фінансовий стан, рівень платоспроможності та фінансової стійкості підприємства, що визначає необхідність і значущість управління ними. З’ясовано, що управління дебіторською та кредиторською заборгованостями являє собою процес розроблення і реалізації управлінських рішень із приводу погодженості їхнього розміру і швидкості руху в часі, що забезпечують необхідний прибуток та оптимальний розмір вільних коштів.