КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ПРОГНОЗУВАННЯ ДИНАМІКИ ОБСЯГІВ ПРОДАЖІВ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ НА СВІТОВОМУ РИНКУ - Куркула, С.Г.; МаксишкоН.K. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Сучасний ринок електромобілів характеризується стрімким розвитком та значними коливаннями, зумовленими технологічними, економічними та політичними факторами. Прогнозування динаміки продажів є критично важливим для стратегічного планування виробників, інвесторів та державних установ. Однак існуючі методи прогнозування часто мають обмежену точність через неоднорідність даних, недостатнє врахування специфіки окремих ринків та факторів що на них впливають. У цій статті запропоновано концептуальну модель прогнозування динаміки обсягів продажів електромобілів на світовому ринку, яка включає кластеризацію ринків, аналіз часових рядів, каузальні та некаузальні моделі прогнозування. Модель включає такі етапи: збір даних, кластеризацію ринків за характером динаміки, побудову каузальних (регресійна модель за допомогою нейронної мережі MLP) та некаузальних (ARIMA, RNN, гібридна модель) моделей, а також оцінку якості отриманих прогнозів та вибір найбільш релевантної моделі. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному підході, який поєдную сучасні методи прогнозування, що дозволить покращити результати прогнозів в умовах емерджентної економіки. Запропонована модель має потенціал завдяки використанню гібридних методів та використанню нейронних мереж наряду із традиційними статистичними підходами. Результати дослідження можуть бути корисними для виробників, інвесторів та державних органів при плануванні інфраструктурних проектів, розробці політик підтримки та оцінці ринкових тенденцій. Модель також відкриває перспективи для подальших досліджень у галузі прогнозування динамічних ринків.