СВОПИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ТОРГІВЛІ В ЄС - Щебликіна, І.О.; Кайрачка, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджено роль та значення валютного ринку у формуванні цін на світові валюти; досліджено сутність поняття «міжнародний валютний ринок» та його структурні елементи. З’ясовано роль європейського валютного ринку на міжнародному валютному ринку. З’ясовано, що очікуваний розмір ринку іноземної валюти значно зросте в наступні кілька років, що можна пояснити політичними та геополітичними подіями, цінами на сировину та експортом ресурсів, відновленням пандемії та схильністю до ризику, інфляційним тиском, динамікою ринків, що розвиваються. Досліджено, що основні тенденції в майбутньому включають зростання роздрібної торгівлі валютою, покращені стратегії управління ризиками, вплив глобального економічного відновлення, зосередження на ESG (екологічні, соціальні, управління), інвестиції в технологічну інфраструктуру. Розкрито тлумачення визначення «своп» з різних точок зору. Досліджено типи свопів та з’ясовано їх економічне значення. Проаналізовано тенденцію торгівлі свопами EURIBOR між учасниками ринку єврозони, яка почала активізуватися в 2021 р. на тлі нормалізації монетарної політики ЄЦБNote. Виявлено, що чистий ризик свопів IRR значною мірою відображає потреби хеджування, пов’язані з зазначеною бізнес-моделлю. Зазначено, що зростання міжнародних операцій значною мірою сприятиме зростанню валютного ринку в майбутньому.