КЛАСИФІКАЦІЯ НАУКОВИХ МЕТОДІВ: СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД - Дашко, І.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Розкрито сучасні підходи до класифікації наукових методів у контексті глобальних трансформацій у сфері науки та технологій. Зазначено, що наявні класифікації потребують перегляду з урахуванням інтердисциплінарності, цифрових інструментів досліджень і суб’єктивного чинника у пізнавальному процесі. Акцентовано увагу на необхідності інтеграції кількісних, якісних і цифрових методів задля створення адаптивних гібридних методологій. Проаналізовано приклади застосування Big Data, машинного навчання та інтердисциплінарного підходу у діяльності провідних компаній (Amazon, Netflix, Google). Обґрунтовано доцільність оновлення методологічних засад через розробку нових класифікаційних моделей, що відповідають викликам XXI століття. Запропоновано шляхи вирішення проблеми невідповідності традиційних підходів до методологічної практики сучасного наукового середовища. Підкреслено, що лише шляхом осмисленого переосмислення методів пізнання наука може відповідати динаміці сучасного суспільства, підтримувати відкритість до нових знань і залишатися ефективним інструментом пізнання складної реальності. У статті також акцентовано на ролі методологічної культури дослідника як важливого ресурсу адаптації до змінних умов наукової діяльності та ефективного використання міждисциплінарного й цифрового потенціалу.