ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ВПРОВАДЖЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Кузьмін, О.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
У статті надається економічна оцінка результатів, досягнутих завдяки впровадженню автоматизованих систем управління. Описані основні поняття, наведено перелік витрат, пов’язаних із впровадженняV АСУ на підприємствах. Визначено напрямки, за якими досягається отримання найбільшого економічного ефекту. Метою статті є аналіз результатів, отриманих протягом останніх років, а також планування відповідних заходів підтримки, щоб досягнутий ефект покращувався і надалі. Визначено основні переваги та витрат, пов’язаних із впровадженням автоматизованих систем управління. До основних шляхів скорочення витрат можна віднести зменшення часових витрат, збільшення продуктивності, зменшення витрат на інвентаризацію наявних матеріалів, інструментів та готової продукції, зменшення витрат на оплату праці, збільшення продажів, підвищення надійності технологічних процесів, покращення планування тощо. Витрати при впровадженні АСУ пов’язані як із встановленням та запуском, так і з експлуатацією АСУ. Витрати на встановлення та запуск у роботу АСУ включає витрати на апаратне та програмне забезпечення; зовнішні та внутрішні витрати на налаштування придбаного програмного забезпечення; консультаційні витрати; витрати на підвищення кваліфікації персоналу, що безпосередньо буде працювати із АСУ; вартість відсутності продукції під час упровадження (втрачена вигода), витрати на резервування тощо. Витрати на експлуатацію повинні включати наступні пункти: прокат або оренду обладнання та програмного забезпечення; контракт на технічне та програмне забезпечення; страхування; експлуатаційні витрати; витратні матеріали; вартість оновлення програмного забезпечення; витрати на управління системою; вартість роботи відділу автоматизації; постійна освіта та навчання персоналу. Чітко вивірена політика щодо ціноутворення, повернення грошових коштів та щорічний прибуток є обов’язковою умовою для досягнення економічної ефективності при впровадженні АСУ.