ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ КАТЕГОРІЇ «ВИРОБНИЧІ ЗАПАСИ» В КОНТЕКСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ: виробничі запаси, матеріальні активи, облік, контроль, облікова політика. - Саєнко , О.Р.; Патенко , І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті досліджено економічну категорію «виробничі запаси» через призму системи організації обліково-контрольного забезпечення управління промисловим підприємством. Доведено, що комплексний підхід до трактування поняття виробничих запасів є необхідною умовою раціональної організації обліку і контролю виробничої діяльності. Висвітлено погляди різних науковців щодо визначення економічної категорії «виробничі запаси» та на основі проведеного дослідження запропоновано авторське визначення даного поняття. Обґрунтовано, що вивчення виробничих запасів з точки зору засобів виробництва дає можливість побудувати ефективну систему обліку і контролю наявних активів на підприємстві. Доведено необхідність удосконалення формування інформації щодо руху виробничих запасів та їх відображення у фінансовому обліку. В результаті проведеного дослідження оптимізовано підхід до формування облікової політики промислового підприємства в частині виробничих запасів шляхом розширення її структурних елементів з метою забезпечення комплексності облікового процесу, що обумовлює якісно вищий рівень застосування облікових процедур з огляду на формування фінансових результатів суб’єктів господарювання. Дано пропозиції з визначення послідовності етапів внутрішнього контролю в процесі перевірки операцій з використання виробничих запасів з метою надання керівництву підприємства оперативної інформації для прийняття управлінських рішень. Вирішення комплексу суперечливих питань щодо обліково-інформаційного забезпечення запасами на сьогодні є актуальним для підприємств України та потребує подальших досліджень з метою формування більш ефективної обліково-управлінської моделі.