ВАЖЕЛІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ: структурні зміни; національна економіка; державне регулювання; засоби регулювання; система управління. - Назаркевич , І. Б. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття присвячена дослідженню проблем формування та імплементації механізмів, методів та заходів державного регулювання структурних трансформацій національної економіки. Досліджено трактування механізмів, методів, інструментів і засобів державного регулювання економіки у вітчизняній економічній науці. Обґрунтовано, що основними недоліками застосування програмно-цільового методу управління національної економіки є хронічне недофінансування державних і місцевих цільових програм, слабке залучення стейкхолдерів та неефективний контроль за виконанням програм і проектів. Проаналізовано європейський досвід державної практики координування структурних змін відповідно до пріоритетів соціально-економічного розвитку, зокрема застосування такого інструменту регулювання як податкові пільги. Наведено доцільність застосування реактивної і проактивної системи державного управління в досягненні стратегічних цілей розвитку національної економіки, що дозволить більш оптимально визначати необхідні засоби для їх реалізації, а також запобігати та оперативно реагувати на виникнення негативних соціально-економічних ефектів. Систематизовано заходи публічного управління в рамках механізму державного регулювання структурних змін національної економіки. Визначено базові засоби державного регулювання структурного реформування національної економіки з групуванням за механізмами, інструментами та особливостями їх застосування. Зазначено, що застосовані методи та інструменти державного регулювання можуть мати стимулюючий та/або обмежуючий ефекти для різних груп стейкхолдерів. Досліджено, що інструментарій державного впливу на господарські процеси постійно розширюється, в тому числі завдяки цифровим технологіям, а також може мати істотну відмінність в результативності залежно від сфери, рівня відносин, стратегічних цілей і оперативних завдань.