ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ: малий бізнес, підприємство, бюджет, податок, механізм податкового стимулювання, оподаткування, спрощена система оподаткування. - Швець, Ю.О.; Синьоока , Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
В статті обґрунтовано необхідність державної фінансової підтримки малого підприємництва, зокрема, за рахунок інструментів пільгового оподаткування. В Україні з даною метою використовується спрощена система оподаткування, обліку та звітності. Однак застосування такого механізму оподаткування викликає все більше суперечок в аспекті порушення принципів оподаткування та неефективності даної системи. Розглянуто види пільгового оподаткування малого бізнесу, що застосовуються у розвинених країнах світу. Проаналізовано програми державної допомоги малим підприємствам, напрями реформування державної політики у сфері оподаткування малого бізнесу на прикладі більш розвинених країн світу, визначено стан і проблеми діяльності малого бізнесу в Україні. Серед недоліків спрощеної системи оподаткування було визначено: не однозначність у застосуванні режиму оподаткування для фізичних та юридичних осіб; нестабільність та нерозвиненість податкової системи; неможливість застосування спрощеної системи оподаткування для підприємств, які виходять за вказані межі суми доходів; незацікавленість підприємств у використанні в своїй діяльності спрощеної системи оподаткування. Запропоновано комплекс заходів для усунення недоліків спрощеної системи оподаткування, зокрема: для ширшого використання спрощеної системи оподаткування збільшити межі сум доходу та виручки від реалізації продукції (товарів робіт послуг); підвищити довіру підприємців до податкових органів шляхом забезпечення інформаційної та консультаційної підтримки малого бізнесу щодо його оподаткування; зменшити податкове навантаження для новостворених суб’єктів малого бізнесу та, в подальшому, поступово збільшувати суму податкових платежів; залежно від бази оподаткування встановити диференційовані податкові ставки; залучити інвестиції в малий бізнес; посилити існуючі та встановити нові санкції з покарання за порушення податкового законодавства; конкретизувати список видів діяльності, для яких не застосовують спрощену систему оподаткування для мінімізації випадків ухилення від сплати податкового навантаження.