РОЗГЛЯД ТЕОРІЇ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В ПОСТНЕКЛАСИЧНІЙ НАУКОВІЙ РЕАЛЬНОСТІ - Яворська, О.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті наданого огляд «інтелектуального капіталу» як сучасного поняття, яке здатне впливати на бізнес- процеси та економічне зростання підприємств. Інтелектуальний капітал як невід’ємна складова загального капіталу організації потребує заходів із примноження та якісного відтворення. Запропоновано низку концептуальних підходів, які останнім часом починають використовуватися в економічній науці, і до розгляду інтелектуального капіталу підприємства. У межах транснекласичної наукової реальності та теорії самоорганізації або синергетики розглядаються та обґрунтовуються властивості та риси, яких мають набути сучасні підприємства. Аналіз наукових поглядів засвідчує відсутність вичерпної теорії інтелектуального капіталу підприємства, проте тенденції постіндустріального економічного середовища диктують необхідність та потребу в розбудові та покращенні інтелектуальної компоненти організацій. Доцільно вивчати сутність поняття «інтелектуальний капітал» підприємства з метою подальшого розвитку теорії інтелектуального капіталу постнекласичної наукової реальності. У дослідженні використовувалися принципи системного підходу, економічного аналізу, логічного та комплексного підходів до оцінки економічних явищ та процесів. Також застосовувалися загальні та спеціальні наукові методи (історичний, логічний та абстрактний методи; метод аналізу та синтезу). Отримані висновки, а також огляд теорій, концепцій та підходів у межах постнекласичної наукової реальності можуть бути використані при розробці організаційних методів та удосконалення політики управління людськими ресурсами організацій.