ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ЗМІН РІВНЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Худолєй, Л.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
У статті проаналізовано існуючі методи прогнозування, що використовуються в різних сферах. Обрано найоптимальніший з них та на його основі побудовано методику прогнозування інтегрального показника рівня фінансово-економічної безпеки підприємств машинобудування Запорізької області. Відповідно до запропонованої методики побудовано економіко-математичні моделі за допомогою методів трендового аналізу. Як вихідні дані для побудови таких моделей були використані розраховані значення інтегрального показника рівня фінансово-економічної безпеки. Після отримання ряду економетричних моделей, проведено їх аналіз, а саме проведено перевірку їх на адекватність та статичну значущість. Потім побудувати прогноз за кожною з моделей та визначено ступінь достовірності отриманих прогнозних даних. Для цього порівнювалося реальне значення інтегрального показника рівня фінансово-економічної безпеки з прогнозними, тобто розрахувано суму квадратів відхилень та середню абсолютну помилку. На основі отриманих значень щодо точності прогнозів проведено вибір найбільш оптимальної моделі та розроблено прогноз на наступний період. За результатами прогнозу зроблено висновок про поводження (зниження чи зростання) досліджуваного показника у наступний період часу. Надано рекомендації щодо підвищення рівня фінансово-економічної безпеки досліджуваних підприємств машинобудування Запорізької області.