ТРАКТУВАННЯ ПОНЯТІЙНОГО АПАРАТУ «СТАЛИЙ РОЗВИТОК» У КОНТЕКСТІ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Морозова , Г.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
Розглянуто теоретичні аспекти визначення понятійного апарату «сталий розвиток» в контексті сільських територій. Досліджено та узагальнено теоретичні підходи до визначення поняття «сільські території». Обґрунтовано основні класифікаційні ознаки сучасних підходів до тлумачення поняття «сільські території», а саме: просторово-територіальні, структурні, системні, адміністративно-правові та багатокритеріальні. Розкрито сутність та умови формування сталого розвитку сільських територій. Обумовлено особливе місце села в житті країни. Однак сучасна ситуація свідчить, що деструктивні тенденції на селі набувають загрозливих масштабів. Системні кризові явища та занепад сільських територій призводить до зниження рівня життя сільського населення, зменшення обсягів сільськогосподарського виробництва, що загрожує продовольчій безпеці держави. Доведено, що переведення сільських територій на модель сталого розвитку слід вважати фундаментальним завданням у розбудові демократичної держави.