ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ОПОДАТКУВАННІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПРОБЛЕМИ Й РОЗВИТОК МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Олейнікова , Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
У статті розглянуто основні тенденції розвитку податкових систем у глобальному вимірі та визначено основні ризики, до яких віднесено розмивання податкової бази та контроль трансфертного ціноутворення, контроль податкових зобов’язань суб’єктів на глобальному та національному рівні. Визначено, що пріоритетними напрямами економічної політики розвинених країн є формування умов для інвестиційно-інноваційної діяльності, розвитку людського капіталу, підприємницької активності, забезпечення зайнятості та самозайнятості, обмеження сировинних секторів економіки. Зазначено, що розвиток малого бізнесу є пріоритетним напрямом економічної політики країн ЄС та має таким стати в Україні, з урахування особливостей трансформації економічної моделі країни. Сформульовано особливості, визначено проблеми та ризики функціонування спеціального режиму оподаткування малого бізнесу в Україні. Спеціальний режим оподаткування малого бізнесу в Україні не узгоджується із загальноєвропейськими підходами до стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу та потребує подальшої систематизації норм і правил, реалізації прозорих критеріїв відповідності податкового навантаження результатам господарської діяльності, імплементації мотиваційних чинників легалізації товарообігу, детінізації економіки. Поступова трансформація спрощеної системи оподаткування для малого бізнесу в Україні забезпечить еволюційний перехід від особливого режиму оподаткування, що використовується в Україні, до спрощених правил сплати податків відповідно до найкращої практики країн ЄС. Запропоновані підходи дозволять зосередитися на розвитку якісних показників розвитку малого та середнього бізнесу, таких як зайнятість, вплив на додану вартість, інвестиційно-інноваційна активність у сегменті малого бізнесу, як складової нової економіки країни.