РОЗВИТОК ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В НІМЕЧЧИНІ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ДОСВІДУ В УКРАЇНІ - Венгерська , Н. С.; Стрельніков , П. І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розкриваються особливості розвитку циркулярної економіки в Німеччині та перспективи імплементації цієї економічної моделі в Україні. Німеччина позиціонує себе як одна з найамбітніших націй у сфері еко-інновацій, діджиталізації, захисту навколишнього середовища та розвитку циркулярної економіки. Ця країна розробляє багато патентів та проектів, має достатню кількість кваліфікованих кадрів, потужний промисловий сектор та високі стандарти безпеки і захисту навколишнього середовища. Такий змістовний німецький досвід імплементації нової моделі кругової економіки буде корисним і для України. Українська економіка, її соціальна та політична сфера потребують реформування, адже зараз стикаються з багатьма проблемами та кризами. Застосування методів та основ циркулярної економіки є вкрай важким без іноземного втручання та капіталовкладення. Тому зараз треба як мінімум знайомитись та переймати досвід більш розвинутих країн світу, де питання імплементації кругової економіки вже є пріоритетними. В статті дано аналіз залежності викидів певних речовин та вуглекислого газу від капітальних інвестицій в охорону навколишнього середовища в Україні. Також надаються пропозиції щодо вирішення проблем забруднення шкідливими речовинами шляхом застосування спеціальних технологій уловлювання та зберігання. Розкрито переваги та недоліки на шляху переходу до циркулярної економіки, можливі бар’єри та перешкоди.