ТЕНДЕНЦІЇ МІЖНАРОДНОЇ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ НА СУЧАСНОМУ РИНКУ ПРАЦІ - Тимошик , В. Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
В останні десятиліття вплив міжнародної міграції на світові економічні і політичні процеси суттєво зросла. Сьогодні міжнародна трудова міграція населення - одна з найважливіших складових сучасних процесів в світовому господарстві поряд з іншими його компонентами, такими як рух капіталу, товарів, технологій та інформації. Глобалізація світової економіки призвела до появи нових тенденцій в процесах, пов'язаних з міжнародною міграцією робочої сили, що вимагають наукового вивчення. У статті розглянуті сучасні процеси міжнародної трудової міграції Використано методи статистичного аналізу, аналізу вітчизняної та зарубіжної наукової літератури, синтезу отриманих даних. Досліджено такі основні тенденції міжнародної трудової міграції, як збільшення демографічного значущості міжнародної міграції в демографічному розвитку економічно розвинених країн, зростання нелегальної міграції, збільшення в складі міграційних потоків висококваліфікованих працівників і частки жінок в чисельності міжнародних мігрантів. У статті проаналізовані економічні наслідки впливу міжнародної трудової міграції на економіку країн-експортерів і країн-імпортерів трудових ресурсів. Міжнародна міграція робочої сили підтверджує факт залежності країн одна від одної. Таким чином доведено,що негативні економічні і політичні зміни, що відбуваються в країні, тільки негативно позначаються на потоці міжнародної міграції. Міжнародна міграції має залежність від НТП і ступеня розвитку транснаціональних корпорацій, які в сукупності створюють передумови для вільного переміщення робочої сили з однієї країни в іншу. Галузь застосування. Аналіз потоків міжнародної міграції підтверджує необхідність роботи країн у галузі міжнародного права для врегулювання питань переміщення робочої сили, особливо з урахуванням сучасних світових проблем.