ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІКО-СТАТИСТИЧНИХ МЕТОДІВ В АНАЛІЗІ ТА УПРАВЛІННІ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ ТОРГОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Рибалко , О. М.; Варламова , І. С.; Назарчук , Д. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У поданій статті були розглянуті проблематика управління запасами та процедура проведення аналізу товарних запасів з використанням економіко-статистичних методів на торговому підприємстві. Методи економіко-статистичних досліджень – поняття дуже широке і має великий спектр. Цим загальним терміном охоплюється цілий комплекс використання сучасних наукових підходів, методів, інструментів, способів вимірювання, формалізованого опису, аналізу та прогнозування економічних явищ і процесів, властивих фінансовій, інвестиційній, податковій системі, а тому в сучасних умовах економічного розвитку, ведення господарської діяльності торгівельних підприємств, що повинні підтримувати конкурентоспроможність, надійне та рентабельне функціонування у довгостроковій перспективі, багато в чому напряму залежить від їх можливості задовольняти потреби особистого характеру, як сучасних споживачів та мати здатність для збільшення обсягів власного товарообороту. Для досягнення цієї мети торгівельні підприємства повинні мати змогу підтримувати необхідні оберти реалізації товару, забезпечити необхідний асортимент та якість товарних запасів, здійснювати ефективний контроль користування та управління в цьому процесі, що забезпечує прибуток й ефективність функціонування підприємства. Таким чином актуальність полягає у відповідях на такі запитання: «Як вправно реалізувати аналіз товарних запасів та ефективність їх використання на торгівельних підприємствах, які дозволять забезпечити ефективний контроль та прийняття управлінських рішень з точки зору цієї проблематики?», бо як відомо правильне управління товарними запасами суттєво впливає на фінансовий стан торгових підприємств, тому що наявність або відсутність запасів веде за собою і витрати, і доходи.