ОСНОВИ ТЕОРІЇ ФОРМУВАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ФІСКАЛЬНОГО ПРОСТОРУ - Василевська , Г. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
Сучасні дослідження фіскального простору держави є логічним осмисленням та продовженням фінансової науки. Їх значення полягає у формуванні певних догм та істин, на яких мають базуватися всі форми фінансово- економічних відносин, здійснюватися практична діяльність. Тому формування фіскальної теорії у різні часи та епохи було та залишається в центрі наукового пізнання й полемічного дискурсу науковців. Для сучасної фінансової науки актуальними є питання теорії формування оптимального фіскального простору держави, засад її функціонування як важливої складової побудови якісної соціально-економічної системи та підвищення рівня суспільного добробуту в країні. Разом із тим сьогодні недостатньою мірою вивчено проблеми оптимальності функціонування фіскального простору держави, позаяк зазначена теорія позбавлена основ формування та розвитку. У статті досліджено ключові аспекти теорії формування оптимального фіскального простору, окреслено фундаментальні орієнтири її функціонування та розвитку. Надано визначення дефініції «оптимальний фіскальний простір» як найкращої форми забезпечення взаємодії суб’єктів відповідних відносин. Визначено складові оптимального фіскального простору та охарактеризовано властиві їм ознаки. З’ясовано та систематизовано інструменти фіскального простору держави, визначено характерні особливості їх використання. Обумовлено основні цілі, напрями та перспективи розвитку теорії формування оптимального фіскального простору держави в контексті сучасних особливостей розвитку фінансової науки.