ЕКОНОМІКО-СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РІВНЯ БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНІ - Сьомченко, В.В.; Саєнко, О.Р.; Таран, В.; Попова, Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті висвітлено причини і умови збільшення безробіття на території України. Розглянуто статистичні показники приросту безробіття по всій Україні і окремо по Запорізькій області. Тому, основною метою даного дослідження було проаналізувати стан безробіття в Україні, розглянути його причини і умови їх виникнення і запропонувати методи вирішення поставленої проблеми. Дослідження показало, що причинами збільшення рівня безробіття у країні та Запорізькій області слугує велика кількість факторів, загалом це і кризова ситуація у країні, військові і дії на території Сходу, короновірусна ситуація, виїзд громадян країни за кордон, збільшення кількості робочих місць за кордоном, що призводить до масового виїзду громадян. Статистичні дані показують, що за останні роки збільшення безробіття припало більше на жіночу частину населення по всій Україна. Слід зазначити, що за останні 5 років показник безробіття різко змінювався, але наразі спостерігається його збільшення. Визначено, що основними причинами збільшення рівня безробіття є: еміграція, відсутність робочих місць, невигідні умови праці, надання кращих соціальних гарантій тощо. Тому, вивчення їх і аналіз є однією з основ до їх вирішення. Загалом, якщо розглядати статистичні дані безробіття в Україну, то можна зробити декілька висновків. По-перше, наша країна перебуває на стадії приросту безробіття, причини якого пов’язані не лише з демографічним, трудовим, соціальним, а і політичним фактором. По-друге, законодавча база у трудовій сфері недосконала: спостерігається значно гірший стан соціальної і трудової захищеності, у порівнянні з країнами Європи. Така ситуація призводить до збільшення кожного року рівня безробіття по країні. Слід зауважити, що зменшується і кількість робочих місць, що у свою чергу призводить до виїзду громадян країни за кордон для пошуку більш кращих і прибутковіших робочих місць.