ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ПРАЦІ ТА РОЗРАХУНКІВ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ - Варламова, І. С.; Єрмоленко, К.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті проаналізовано особливості обліку праці та розрахунків із заробітної плати на підприємстві. Здійснено аналіз динаміки зміни середньомісячної заробітної плати в Україні на одного штатного працівника за період 2010-2017 рр. на основі розрахунку ланцюгових та базисних індексів. Розглянуто визначення категорії «заробітна плата» з точки зору макро- та мікроекономічного аналізу. Виокремлено чинники, які визначають ефективність: структура підприємства; кількість працівників та їх якісний склад; режим роботи; форми та методи оплати праці; терміни виплати заробітної плати; система розрахунків з оплати праці. Систематизовано показники, котрі відображають зміни кількісного та якісного складу трудових ресурсів: загальна чисельність працівників; приналежність до певного професійного напряму; рівень кваліфікації; витрати робочого часу; виплати у розрізі окремих видів оплати праці та категорій працівників; матеріальна мотивація - премії, винагороди та інше. Обґрунтовано, що організація обліку праці на підприємстві повинна включати організаційно-технологічний та методичний розділ облікової політики з метою повного врахування та реалізації функціонального призначення заробітної плати. Виокремлено та охарактеризовано напрями вдосконалення обліку праці та розрахунків із заробітної плати на підприємстві: удосконалення системи організації документообігу шляхом її автоматизації; зміна системи оплати праці та її форм відповідно до міжнародних стандартів; оновлення моделі аналітичного обліку; активізація використання інформаційно-комунікаційних технологій в обліку праці.