ФУНКЦІОНАЛЬНІ СТРАТЕГІЇ В СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ: СУТНІСТЬ І СТРУКТУРНІ ЕЛЕМЕНТИ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ - Сейсебаєва, Н.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Проблеми стратегічного управління розвитком підприємств та їх ефективної діяльності є актуальними темами сучасних теоретичних і практичних досліджень. Сучасні умови господарювання характеризуються прискореними темпами змін функціонування підприємств, політичною нестабільністю в державі, економічною кризою, посиленням конкуренції. Для забезпечення сталого розвитку підприємств та їх стійкої ринкової позиції в динамічному конкурентному середовищі необхідно мати продуману довгострокову стратегію та ефективні функціональні стратегії. У статті визначено місце фінансової стратегії в загальній стратегії підприємства та роль фінансової стратегії в загальній концепції стратегічного управління підприємством, що було зумовлено сутністю основних економічних категорій як фінанси, гроші та кредит, які є основою для його побудови. Завдяки грамотно сформованій фінансовій стратегії можна забезпечити виконання довгострокових цілей для забезпечення ефективної фінансової діяльності підприємства. У статті розглянуто сутність та теоретичні аспекти формування фінансової стратегії та визначено розробку фінансової стратегії як напряму фінансового планування. Формування фінансової стратегії пов’язане з постановкою цілей і завдань підприємства, підтримкою фінансових відносин між підприємством та суб’єктами довкілля (фінансовий ринок, державні контролюючі органи, спеціалізовані фінансові установи, бізнес-партнери тощо). Відображено особливості реалізації фінансової стратегії підприємства у разі зміни макрорівня та ситуації на фінансовому ринку, що призводить до коригування як фінансової, так і загальної стратегії. Розглянуто характерні риси фінансової стратегії, які відображають її сутність та зміст та формують систему управління фінансовими ресурсами з метою забезпечення їх ефективного використання та сталого розвитку підприємства. Описано основні види реалізації фінансової стратегії. Тип фінансової стратегії характеризує співвідношення результатів. Обґрунтовано, що структурні компоненти фінансової стратегії формують однакові умови та фактори, що впливають на загальну стратегію суб’єкта господарювання.