ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Рибалко, О.М.; Варламова, І.С.; Єрохіна, О.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглянуто зміст основних термінів: «запаси», «виробничі запаси». Проаналізовано класифікацію виробничих запасів за функціями, за місцем розміщення, за способом використання. Продемонстрований перелік субрахунків виробничих запасів. З’ясовано, що уніфікованої класифікації виробничих запасів для кожного окремого підприємства не сформовано через їх галузеві особливості, тому розглядати це питання необхідно саме із урахуванням специфіки виробництва на прикладі окремого підприємства. На основі наукової літератури охарактеризовано проблеми ведення бухгалтерського обліку виробничих запасів на підприємствах. Серед негативних факторів котрі впливають на ведення бухгалтерського обліку виробничих запасів на підприємстві, є: низький рівень оперативності інформаційного забезпечення управління виробничими запасами підприємств; невідповідний рівень контролю та оперативного регулювання процесів утворення запасів; обмеженість контролю використання виробничих запасів; складність визначення справедливої (ринкової та неринкової) вартості запасів, що полягає у використанні підприємствами бартерного обміну, більше того, обміну на неподібні активи; обмеженість контролю використання виробничих запасів. Запропоновано механізм удосконалення обліку виробничих запасів, який може стати головною передумовою успішного здійснення виробничого процесу; представлено розгорнуту структурну модель, яка вміщує в собі порядок необхідних шляхів, упровадження яких у виробництво дозволить оптимізувати фінансово-господарську діяльність підприємств, мінімізувати затрати на придбання, списання у виробництво та раціональне використання виробничих запасів. Виявлено, що раціональне використання виробничих запасів сприятиме ефективному розвиту підприємства. Також даний аналіз дозволить здійснювати якісний поточний контроль їх використання, що в подальшому вплине на поступовий ріст прибутку підприємства.