ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У ПЕРЕРОБКУ СІРКОВОДНЕВОЇ СУМІШІ ЧОРНОГО МОРЯ - Андрушків, Б.М.; Гагалюк, О.І.; Кирич, Н.Б.; Погайдак, О.Б.; Шерстюк, Р.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена використанню сірководневої суміші, що міститься в надрах Чорного моря, як сировину для переробки на водень та отримання сірки як побічного продукту. Розглянуто деякі перспективи та проблеми використання енергетичних ресурсів в умовах енергетичної кризи в Україні. В результаті геологорозвідувальних і аналітичних досліджень встановлені запаси сірководневої суміші; запропоновано процедуру його переробки на водень. Розглянуто доцільність застосування абсорбційно-електрохімічного методу очищення водню від сірки. Може використовуватися як побічний продукт для галузей народного господарства. Встановлено, що тривала експлуатація призводить до часткового руйнування елементів електрохімічного реактора, тому ефективність існуючого очисного обладнання знижується порівняно з допустимими значеннями. Встановлено, що заходи санітарного захисту при переробці сировини не відповідають Державним санітарним правилам охорони атмосферного повітря населених пунктів. З екологічної точки зору запропоновано економіко-математичне моделювання процесів масообміну в системі газ-рідина з урахуванням гідродинамічних процесів в абсорбційно-електрохімічних установках очищення повітря від сірководню. Визначено шляхи інтенсифікації наукових досліджень з цього та супутніх питань його економічної ефективності. Досліджено економічні, екологічні та безпечні фактори, що впливають на переробку сірководню. Запропоновано заходи щодо розробки відповідних науково-технічних програм та створення сприятливого інвестиційного клімату для залучення інвестицій для їх реалізації.