ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ПРОМИСЛОВОГО МАРКЕТИНГУ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Лабенська, Ю.Д.; Іванов, М.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті висвітлено поняття та сутність маркетингової стратегії, теоретичні та практичні аспекти споживчого і промислового маркетингу, виявлено їхні відмінності. Розглянуто сутність, ознаки та критерії сегментування ринку, важливого етапу стратегічного аналізу галузі, що ґрунтується на пошуку ключових факторів успіху, визначає найпривабливіші сегменти ринку і сприяє удосконаленню структури виробництва і управління. Актуалізовано значення попиту на промислові товари, шляхів збільшення обсягу збуту, інноваційної діяльності та комунікаційної політики підприємства. Проаналізовано стратегію промислового маркетингу ТОВ «Метінвест Холдинг» та визначено особливості, що впливають на ефективність та успішність його діяльності в цілому. Компанія будує довгострокові відносини з клієнтами та надає послуги високої якості. Головним пріоритетом обслуговування є особистий контакт, що включає в себе переговори з клієнтами, особливі умови замовлення, надання технічної підтримки та безперебійну доставку. «Метінвест Холдинг» підтримує прозорість операцій та наголошує на корпоративній відповідальності, активізує взаємодію зі своїми стейколдерами, впроваджує інновації та цифровізацію. Таким чином, вітчизняні виробники промислової продукції при формуванні маркетингової стратегії підприємства повинні враховувати як загальноприйняті ринково-економічні фактори впливу, так і галузеві особливості господарювання. Для забезпечення ефективності роботи підприємствам необхідно орієнтуватись на розширення масштабів діяльності, використовувати свої ринкові позиції, зв’язки, фінансові можливості, приділяти достатню увагу створенню якісної, затребуваної споживачем продукції, розвивати власну присутність на зовнішніх ринках, впроваджувати інновації та цифровізацію.