ОБҐРУНТУВАННЯ ВАЖЛИВОСТІ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Коротаєва, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглянуто теоретико-методичні засади формування інноваційних стратегій управління економічною активністю промислових підприємств. Встановлено, що інновації та інноваційні процеси є основним джерелом підвищення конкурентоспроможності підприємств. Також зазначено, що ступінь втручання держави в великій мірі впливає на процес розвитку інноваційних технологій. Визначено основні критерії, яким має відповідати стратегія підприємства. Створення стратегії інноваційного розвитку підприємств - це комплекс дій і методів управління інноваційною діяльністю суб’єктів підприємництва, що забезпечують їх конкурентні переваги на інноваційній основі. Наведена схема формування стратегічного інноваційного розвитку підприємства у взаємодії цілей підприємства та ресурсної складової. Виділено основні складові стратегії інноваційного розвитку підприємств. Розроблено рекомендації щодо покращення інноваційної діяльності промислових підприємств. Зазначено, що події сьогодення, війна може остаточно поховати вже існуючі напрацювання науки та інновацій в промисловому середовищі. Слід зазначити, що управління розвитком і використання виробничого потенціалу підприємства задля досягнення певних стратегічних цілей є серією систематичних взаємопов’язаних дій, а не одноразовим процесом. Визначено, що частка реалізованої інноваційної продукції в обсязі промисловості у 2019 році становила 1,3 %. Підкреслено, що показником ефективності застосування інноваційної стратегії є інноваційна активність підприємства. Визначено, що конкурентність продукції багатогранне поняття, що включає відповідність товару умовам ринку, необхідним потребам споживачів не тільки за своїми якісними, технічними, економічними, естетичними, комерційними та іншими умовами їх реалізації. Отже, кожен рівень планування на підприємстві повинен спрямовуватися на інноваційний розвиток. При цьому реалізація інноваційної стратегії на підприємстві полягає в організації управління інноваційними перетвореннями, що за своїм змістом поєднує в собі методи стратегічного, інноваційного управління та менеджменту проектів.