ОСОБЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Дашко, І.М.; Михайліченко, Л.В.; Денисенко, М.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Надано визначення робочого часу. Проаналізовано наслідки втрати робочого часу для підприємства. Визначено кваліфікацію працівника, яка визначається такими факторами, як рівень загальної та спеціальної освіти, досвід роботи на аналогічних посадах, необхідних для оволодіння професією. Проаналізовано передумови підвищення ефективності роботи персоналу підприємства. Проаналізовано працівників підприємства за рівнем кваліфікації. Зображено фактичні витрати часу на окремі елементи операції та структуру часу, витраченого протягом робочої зміни або її частини, що є основою для розробки нормативів часу, вибору найбільш раціональних методів роботи, аналізу якості нормативів і норм. Проаналізовано організацію робочого простору працівника. Зображені та проаналізовані фактори, які так чи інакше відволікають увагу в процесі впровадження тайм-менеджменту, що можна розділити на дві категорії. Розроблені заходи, які будуть сприяти зниженню втрат робочого часу, а отже, буде досягнута економія чисельності персоналу підприємства.