ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ - Олейнікова, Л.Г.; Нурліхіна, Г.Б.; Лепьохін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Встановлено, що для багатьох галузевих ніш актуальним є не лише питання зростання міжнародної конкуренції суб’єктів господарювання, але і зростання числа внутрішніх конкурентів, як результату впровадження ефективних процесів інноваційного характеру, модернізації, структурної перебудови бізнес-процесів. Доведено, що іншою визначальною тенденцією процесів конкуренції на рівні суб’єктів господарювання є високі темпи цифровізації економіки та технологічних змін, що реалізовуються через значне зменшення циклів впровадження інноваційних продуктів та суттєву зміну структури відносин між суб’єктами внаслідок запровадження цифрових платформ для продажу товарів і послуг та інших IT-технологій. Доповнено чинники формування конкурентоспроможності з урахуванням дії факторів на розподіл, використання ресурсів, які, в свою чергу, впливають на рівень конкурентоспроможності та національної безпеки України. Розширено класифікаційні ознаки факторів конкурентоспроможності, що дозволить визначити рівень конкурентоспроможності та основні проблеми діяльності, зміцнити конкурентні позиції на ринку, сформувати напрями покращення діяльності та конкурентні переваги з урахуванням національної безпеки держави. Виокремлено дві групи факторів, які в більшій мірі впливають на рівень конкурентоспроможності продукції і, як наслідок, рівень національної безпеки держави, що оцінити конкурентні можливості продукції, якість товару, рівень обслуговування клієнтів, можливості розвитку окремого підприємства в межах регіональної та національної безпеки держави. Розвинуто теорію про поділ факторів конкурентоспроможності на типи їх врахування, що підсилити вплив позитивних чинників та зменшити негативну дію окремих з них; дозволить планувати високий рівень конкурентоспроможності в заданому періоді задля забезпечення регіональної та національної безпеки держави.