НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Товстик, Р.В.; Іванов, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Проведено дослідження процесів цифровізації у світовій економіці та зокрема у промисловому секторі. Розглянуто цифровізацію, як новітній рівень організації управління бізнесом. Проаналізовано наукові праці, які розглядають трансформаційний потенціал цифровізації економіки. З’ясовані загрози процесу цифровізації промислового сектору, що виявились із початком пандемії вірусу COVID19 та повномасштабної військової агресії на території України. Побудовано схему основних напрямків промислової політики Франції, розглянуто Французькі ініціативи, що покликані для формування підґрунтя промислових просторів даних у виробничому секторі. Предметно розглянуто проведені кроки для створення простору обміну промисловою інформацією у Італії. Досліджений вплив Німецького співробітництва на найбільш відомі ініціативи з розвитку цифровізації у Нідерландах, та інших провідних європейських країнах. Зроблено висновок, що напрямки модернізації зосереджені, в основному, на діяльності з формування виробничих просторів даних. Опрацьовано положення Концепції розвитку цифрових компетентностей в Україні та план заходів з її реалізації. Проаналізовані основні складові існуючої політики цифровізації промислового сектору України, та на основі проведеного дослідження визначенні додаткові п’ять завдань для розвитку цифровізації промислового сектору України. Виконання цих завдань дозволить підприємствам промислового сектору бути максимально мобільними, з великою швидкістю адаптуватися до нових реалій, не втрачаючи робочі місця, а й навіть проводячи їх модернізацію. Зроблено висновок, що у найближчому майбутньому, стане дуже важко забезпечувати економічну ефективність виробництва, не впроваджуючи новітні цифрові технології, доступ до яких можливо отримати, беручи участь у міжнародних ініціативах з обміну даними.