МОДЕЛЬ УІЛСОНА В УПРАВЛІННІ ЗАПАСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Пушкарь, І.В.; Шишкіна, А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Актуальність проблеми оптимізації запасів підприємства та ефективного управління ними обумовлена тим, що стан запасів має визначальний вплив на конкурентоспроможність підприємства, його фінансовий стан та фінансові результати. Забезпечити високий рівень якості продукції та надійність її постачання споживачам неможливо без створення оптимальної величини запасу готової продукції, а також запасів сировини, матеріалів, напівфабрикатів, продукції незавершеного виробництва та інших ресурсів, необхідних для безперервного та ритмічного функціонування виробничого процесу. Ставлення до запасів неоднозначне. З одного боку, занижені запаси матеріальних ресурсів можуть призвести до збитків, пов’язаних з простоями, з незадовільним попитом, і, отже, до втрати прибутку, а також втрати потенційних покупців продукції. З іншого боку, накопичення зайвих запасів пов’язує оборотний капітал підприємства, зменшуючи можливість його вигідного альтернативного використання та уповільнюючи його оборот, що відбивається на величині загальних витрат виробництва та фінансових результатів діяльності підприємства. Економічні збитки завдають як значна наявність запасів, так і їх недостатня кількість. Тому в умовах ринкової економіки менеджер підприємства, керівництво та співробітники його служб постачання та збуту повинні прагнути до ефективного управління рухом матеріальних та фінансових ресурсів – управління процесами постачання та збуту, запасами та оборотними коштами, вкладеними в ці запаси. Наявність оптимальних запасів на підприємстві, яке можна забезпечити шляхом організації управління та контролю за потоками матеріальних та фінансових ресурсів, за станом та рівнем запасів, дозволить підприємству безперебійно функціонувати при малому обсязі матеріальних ресурсів та невеликих розмірах абстрактних оборотних коштів, вкладених у ці запаси. Це дозволить виявити зайві запаси, реалізація яких дозволить знизити самі запаси і, підвищити ефективність виробництва. Тому побудова ефективного процесу управління запасами є актуальним та перспективним напрямом для сучасних підприємств.