ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Варламова, І.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Досліджено особливості розвитку промислових підприємств України з урахуванням еколого–економічного аспекту. Розглядаються переваги й недоліки інтеграції національної промисловості в єдиний еколого-економічний простір. Запропоновано шляхи відновлення потенціалу, розвитку промислових регіонів України. Виокремлено основні напрями розвитку промислового виробництв, які повинні стати основою не тільки формування бюджетів різних рівнів, інвестиційної привабливості національних виробників, а й базою для розробки регіональних та державних програм сталого розвитку, програми виведення економіки України на новий якісний рівень. Ці проблеми пов’язані з поліпшенням стану навколишнього середовища та його стабілізацією, досягненням збалансованості між економічним зростанням і екологічною ситуацією, створенням та запровадженням системи раціонального використання природних ресурсів. Виникає необхідність переходу до інтенсивного розвитку, який передбачає пошук шляхів раціонального використання наявних ресурсів для задоволення постійно зростаючих потреб людства.  Указуються напрями взаємодії промислових підприємств з державним сектором для запобігання негативним наслідкам та сталого розвитку промислово навантажених  регіонів. Висвітлено питання  державного регулювання розвитку промисловості є створенням сучасного, інтегрованого у світове виробництво промислового комплексу, здатного в умовах інтеграції та глобалізації вирішувати основні завдання соціально-економічного розвитку та утвердження України як високотехнологічної держави, з урахуванням світового досвіду застосування процедури екологічного аудиту ще в попередні роки. Також слід активізувати діяльність у цьому напрямі для запобігання екологічної та економічної кризи в промислових регіонах. Конкретизовано етапи проведення екологічного аудиту для надання економічної привабливості промисловій продукції регіону на міжнародних ринках та залучення іноземних партнерів. Висвітлено необхідність застосування раціонального поєднання в задоволенні потреб людства та непорушенні балансу екосистеми.