ДОЦІЛЬНІСТЬ ОБ’ЄДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ У КООПЕРАТИВИ В ЗАПОРІЗЬКОМУ РЕГІОНІ - Линенко , А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті доведено, що підприємства малого та середнього бізнесу для забезпечення своїх конкурентних переваг мають кооперуватися. Проте кооперативам, зважаючи на особливості регіонального розвитку, доцільніше об’єднувати підприємства однієї чи декількох суміжних галузей саме в межах регіону. Тобто кооперація має відбуватися на принципах поєднання галузевої та територіальної інтеграції. Статистичний аналіз динаміки кількості різних кооперативів в Україні та їх порівняння із загальною кількістю юридичних осіб – суб’єктів господарської діяльності засвідчили нерозвиненість кооперації між підприємствами в Україні. Натомість компаративний аналіз зарубіжної практики об’єднання підприємств у кооперативи доводить економічну ефективність такої співпраці, а також позитивний вплив активізації кооперативного руху на розвиток регіонів. Дослідження тенденцій розвитку кооперативів у Запорізькому регіоні засвідчує домінування обслуговуючих кооперативів, які сприяють більш ефективній співпраці їхніх учасників. Отже, зазначені аргументи дали підстави для обґрунтування пропозицій із розвитку кооперативів шляхом створення відповідних об’єднань підприємств задля підвищення економічної ефективності їхньої діяльності та зміцнення економічного потенціалу регіонів України. Результати горизонтального та вертикального аналізу статистичних даних щодо кількості кооперативів в Україні стали інформаційним підґрунтям для логічних висновків про тенденції розвитку вітчизняної кооперації, а їх синтез дав можливість визначити проблемні та пріоритетні сфери об’єднання підприємств у кооперативи для забезпечення економічного розвитку регіонів. Монографічний метод дослідження застосовувався для вивчення успішного досвіду функціонування Мондрагонської кооперативної корпорації в Іспанії, а також її розвитку вже на міжнародному рівні. Компаративний аналіз дав змогу дослідити зарубіжну практику об’єднання підприємств у кооперативи для обґрунтування пропозицій щодо активізації кооперації в Україні шляхом створення таких об’єднань підприємств і забезпечення за рахунок цього економічного розвитку регіонів. Порівняльний аналіз розвитку кооперативів у Запорізькому регіоні з тенденціями їх функціонування в Україні виявив відмінності, що вказують на особливості цього регіону. Підприємствам, які об’єднуються в кооператив для досягнення ефекту синергії, доцільно консолідувати учасників у межах Запорізького регіону, поступово розширюючи свою діяльність.