ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ КАЗАХСТАНУ ТА РОЗВИТОК ОБЛІКУ - Бекова , Р.Ж.; Файзулліна , С.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Визначено, що найближчим часом цифрова економіка буде активно розвиватися і стане головним двигуном інновацій, конкурентоспроможності та економічного зростання у світі. Процес діджиталізації сьогодні відбувається майже в усіх країнах. Зазначено, що основна ідея розвитку цифрової економіки полягає в тому, що діджиталізація буде вважатися корисною, якщо це приведе до забезпечення економічної ефективності діяльності та збільшення прибутку. Доведено, що цифрова економіка має багато переваг перед традиційною: вона більш ефективна з точки зору продуктивності праці та можливих витрат на одиницю продукції; її впровадження зменшує вартість платежів, товарів і послуг; вона здатна відкривати нові джерела доходу, а також спрощувати та прискорювати взаємодію сторін, роблячи управління економічними процесами більш простим та прозорим. Установлено, що перехід до цифрової економіки передбачає складні рішення та зміни і на макро-, і на мікрорівні. Діджиталізація повинна залучати все суспільство: уряд, бізнес та громадську спільноту. Доведено, що облік швидко адаптується до процесів діджиталізації, які розвиваються в управлінській, фінансовій та податковій сферах. Зокрема, облік витрат, калькулювання, планування та складання бюджету можна вирішити в межах інформаційних систем. Майже вся методологія фінансового обліку, включаючи підготовку фінансової звітності, також описана в прикладних програмах. Наведено компетенції, якими повинні володіти фахівці в умовах діджиталізації економіки.