ДІАГНОСТИКА Й ОБҐРУНТУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Кущик , А.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто актуальні питання діагностики й обґрунтування конкурентних переваг у комерційних банках. Зазначено, що першочерговим завданням для банків у контексті досягнення високого рівня конкурентоспроможності на ринку банківських послуг є забезпечення конкурентних переваг порівняно з прямими та потенційними конкурентами на підставі запровадження інноваційних банківських продуктів, підвищення якості обслуговування клієнтів, оптимізації вартості залучення та розміщення банківських ресурсів тощо. У роботі проведено діагностику конкурентних переваг, сильних та слабких сторін оцінюваного банку в боротьбі з конкурентами інтегральним методом. Застосування цього методу ґрунтується на визначенні місця конкурентів за кожним об'єктом оцінювання шляхом ранжування досягнутих значень показників. Наголошено, що отримані дані, окрім констатації конкурентних переваг, дозволяють сформувати основні напрями подальшого аналізу та обґрунтування управлінських рішень. Конкурентні переваги банку є результатом ефективного банківського менеджменту, здатності його керівництва до оперативного реагування на зміну потреб ринку та оперативної адаптації до них. Зазначено, що для налагодження та управління взаємовідносинами з клієнтами доцільним є впровадження системи Customer Relationship Management (CRM), яка за результатами фундаментальних досліджень підвищує якість обслуговування до 40%. Установлено, що за допомогою CRM-системи управління процесом продажів банківських продуктів є більш ефективним завдяки можливості контролювати виконання плану продажів продуктів і розвивати клієнтську базу шляхом перехресних продажів, ураховуючи історію контактів клієнта з банком. Розвиток та удосконалення на основі таких нових технологій баз даних клієнтів викликає істотні зміни в класичній концепції організації й експлуатації інформаційних систем.