МЕДІАЦІЯ ЯК СПОСІБ АЛЬТЕРНАТИВНОГО РОЗВ’ЯЗАННЯ КОНФЛІКТІВ У СОЦІАЛЬНІЙ СФЕРІ - Ровенська , В.В.; Антонова , В.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто особливості медіації як альтернативного способу розв’язання конфліктів у соціальній сфері. З’ясовано, що конфліктна взаємодія у професійній діяльності фахівців соціальної сфери охоплює психологічний, гуманітарний, юридичний та комунікативний аспекти. Доведено, що медіація може забезпечити швидке вирішення спорів із найменшими витратами через процеси, спеціально пристосовані до потреб сторін. Проаналізовано взаємозв’язки змістових структурних елементів конфліктів у соціальній сфері.  Наведено принципи та етапи медіації. Визначено, що медіація є найбільш сприятливим способом вирішення конфліктів у сучасних умовах, вона допомагає розвивати сторонам взаєморозуміння та виходити на новий рівень взаємодовіри. Медіацію можна розглядати як додатковий та ефективний механізм захисту прав людини і забезпечення правового порядку та згоди в суспільстві. Окрім того, існує велика ймовірність того, що домовленості, досягнуті в процесі медіації, будуть добровільно дотримуватись, а між сторонами надалі збережуться дружні та тривалі партнерські відносини. Такі переваги стають все більш очевидними та дієвими в ситуаціях, що мають, зокрема, міжнародний характер між суб’єктами господарювання. З’ясовано, що майбутніх фахівців соціальної сфери доцільно готувати до надання медіаторських послуг при розв’язанні конфліктів, як це робиться в деяких зарубіжних країнах. Основними засадами публічної медіації можна визначити ретельну підготовку, що передбачає аналіз конфлікту, вивчення культурних, суспільних, історичних особливостей країн, суспільства, громад, що залучені до конфлікту; згода сторін та готовність брати на себе відповідальність за прийняті рішення; правове поле проведення офіційної медіації; безсторонність медіатора та конфіденційність. У публічній медіації не завжди вдається дотримуватися принципу незалежності медіатора, особливо у випадках, коли посередниками виступають держави чи міжнародні організації. Також важко зробити процес конфіденційним, особливо на сучасному етапі розвитку інформаційних технологій.