ПРОБЛЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ КІБЕРЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Череп , О.Г.; Нурліхіна , Г.Б.; Саєнко , М.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Доведено, що загрози інформаційній безпеці (ІБ) людини, суспільства і держави стають все більш небезпечними, а негативний інформаційний вплив на індивідуальну та суспільну свідомість - дедалі суттєвішим. Визначено, що особливу небезпеку інформаційні загрози становлять для дитини як суб’єкта суспільних відносин, який потребує особливого захисту і піклування з боку держави та суспільства. Аналіз сучасного стану забезпечення ІБ в Україні дає підстави стверджувати, що система захисту дитини в Україні залишається недостатньо ефективною і потребує кардинальної трансформації відповідно до сучасних викликів і загроз в інформаційній сфері. Обґрунтовано доцільність використання правового моделювання в правотворчій та правозастосовчій практиці, що дозволяє уникнути негативного впливу на свідомість дитини. Установлено, що ІБ як складова національної безпеки потребує використання всього комплексу механізмів моніторингу та прогнозування, але має свою специфіку. По-перше, ІБ є одним із найбільш технологічних секторів безпеки, що активно використовує сучасні інформаційні технології. По-друге, ІБ розглядається мінімум у двох аспектах: технічному (кібербезпека і кібервійни тощо) та ідеологічному (пропаганда тощо). По-третє, дані моніторингу, висновки та рекомендації, що надає ІБ, є основою прогнозування у всій галузі національної безпеки. Розглянуто особливості напрямів прогнозування в сфері інформаційної безпеки в контексті розвитку сучасних інформаційних технологій. Зазначено проблемні питання кібербезпеки та запропоновано шляхи подолання кіберзлочинності.