ПОШУК ТА ВИЯВЛЕННЯ РЕЗЕРВІВ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ СОБІВАРТОСТІ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ Дубиніна С. M. - Дубиніна , С. M. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Метою статті є розгляд теоретичних і пошук практичних резервів для зниження собівартості на промислових підприємствах. Промислові підприємства очолюють основний сектор економіки України, але  конкуренція з боку китайських виробників через найнижчу ціну на ринку не дозволяє розвиватися цьому сектору, тому промисловий комплекс України  функціонує в складні економічні часи. Розглянуто проблеми формування собівартості як головного чинника функціонування підприємства та ефективності виробництва, основні праці вчених, які досліджували цю проблематику. Досліджено класифікацію й різне угрупування витрат на виробництво підприємства для виявлення резервів і шляхів зниження собівартості. Розглянуто резерви зниження собівартості на виробництві. Проаналізовано основні показники резервів зниження собівартості виробництва та їх вплив  на фінансово-господарську діяльність ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» за 2014-2018 рр. Акцентовано на визначеності та застосуванні на практиці більш вагомих резервів зниження собівартості промислової продукції, що стане чинником конкурентоспроможності на ринку цього виду товару бути беззбитковим, а краще - рентабельним на всіх стадіях виробничого циклу. Зниження собівартості - це основне і найперше завдання менеджера будь-якого підприємства. Внесено пропозиції щодо скорочення витрат на виробництві промислової продукції, а саме за рахунок: впровадження автоматизації, модернізації існуючого обладнання; удосконалення технології виробництва з метою ефективного використання ресурсів; випуску інноваційної продукції з метою збільшення обсягів виробництва і реалізації, через що скоротяться умовно постійні витрати; використання ощадливого виробництва; збільшення продуктивності праці та ін.