МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ХЕДЖУВАННЯ ВАЛЮТНИХ РИЗИКІВ УКРАЇНСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Захарова , О. Л. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглядаються проблеми валютних ризиків експортерів сільськогосподарської продукції. Визначено, що історично сільськогосподарські підприємства використовували ряд внутрішніх операційних підходів для управління валютними ризиками та обмеження їх впливу, однак такі підходи часто не забезпечують хеджування всього ризику валют у своїх портфелях. Звичайні інструменти хеджування, наявні на розвинених ринках капіталу, такі як валютні форвардні угоди, свопи та опціони, є обмеженими та часто надто дорогими на ринках, що розвиваються. Запропоновано класифікацію основних валютних ризиків сільськогосподарських виробників та зроблено висновок, що девальвація є головною проблемою для учасників ланцюга створення сільськогосподарської вартості, включаючи фінансистів, торговців та дилерів, обробні підприємства, а також дрібних фермерів. Залежно від нестабільності валют, у яких деноміновані позики, девальвація може призвести до значних збитків. Розглянуто підходи до формування системи управління валютними ризиками в аграрній сфері. Запропоновано деякі методи хеджування валютних ризиків, які можуть застосовуватися українськими підприємствами.