ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ ЇЇ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ - Череп , А. В.; Симанавічене , Ж.; Лось, О. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Сьогодні лідируючі позиції займають ті підприємства, які є інноваційно-активними та ефективно використовують усі наявні ресурси. Інновації та модернізація загалом є ключовим фактором успіху будь-якого підприємства. Досліджено сутність поняття «модернізація»; визначено основні складові цього явища, до яких входять модернізація економіки, держави та суспільних відносин. Обґрунтовано головну мету та проблеми модернізації, розглянуто основні форми цього процесу, такі як первинна або ендогенна модернізація; вторинна або наздоганяюча модернізація та модернізація посткомуністичних країн. Розглянуто та проаналізовано поняття «ефективна економіка». Сформульовано пропозиції щодо активізації процесів модернізації економіки України. Проаналізовано динаміку інвестиційно-активних підприємств в Україні та загальний обсяг витрат за напрямами інноваційної діяльності промислових підприємств. Структуровано та розглянуто головні ознаки модернізації з урахуванням інноваційного розвитку суб’єктів господарювання, економіки регіонів та держави. Установлено необхідність здійснення інноваційної діяльності задля успішного розвитку економіки країни. Розширено типи економічної модернізації через здійснення інноваційної діяльності, що спрямована на інноваційний розвиток суб’єктів господарювання, економіки регіонів та держави. Систематизовано склад модернізації економіки як доповнення складового інноваційного розвитку, що забезпечить не лише стабільність економіки держави, регіонів та підприємств, а і її зростання. Внесено пропозиції щодо покращення процесів модернізації економіки, які передбачають інноваційний розвиток для забезпечення конкурентоспроможності економіки країни.