МЕТОДОЛОГІЯ ПОБУДОВИ МАРКЕТИНГОВИХ СИСТЕМ ЗБУТУ - Iванов , М. М.; Терент’єва , Н. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті запропоновано методологію побудови маркетингових систем збуту, яка базується на принципах достовірності; постійного вивчення стану й динаміки ринку; пристосування до умов ринку з урахуванням вимог і можливостей кінцевих споживачів; активного впливу на ринок для формування його в необхідних для економічного об'єкта напрямах; глобальності; заміщення; безпеки. Запропонована методологія побудови МСЗ паралельно може використовуватися для дослідження й аналізу економічних проблемних рішень у контексті зміни цільового ринку й конкурентного середовища; розробки стратегічних і тактичних планів розвитку економічного об'єкта й моделювання процесів в економіці з успадкованим планом розвитку самого об'єкта; аналізу планів розвитку економічного об'єкта, ранжирування процесів по пріоритетах, розробки рекомендацій для поліпшення процесів зміни системи збуту. Наведено розроблену класифікацію систем за вхідною і вихідною інформацією, вживаною в маркетингових системах збуту, а також взаємодію із службами Internet, що дозволяє отримувати маркетингову інформацію. Подано класифікацію систем маркетингових систем збуту за видами, основними методами побудови і способами взаємодії за допомогою інформаційних систем і мережевих комунікацій. Запропоновано концептуальну модель маркетингових систем збуту, ґрунтовану на використанні принципів системного аналізу, що дозволяє забезпечити формування системи управління збутовою діяльністю підприємства в сучасній цифровій економіці. Запропоновані методи й концептуальна модель можуть бути використані в різних підходах збутової діяльності підприємства.