АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ У ПРОМИСЛОВОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Сьомченко , В. В.; Шмиголь , Н. М.; Гнідкова , А. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті досліджено проблемні аспекти ефективного використання трудових ресурсів та теоретичні засади, науково-методичні підходи, практичні рекомендації щодо оцінки ефективності використання трудових ресурсів. Установлено, що ефективність використання трудових ресурсів є основною складовою, необхідною для безперервності суспільного виробництва, а також становлення та розвитку людини в трудовій діяльності. Ґрунтуючися на цьому, розглянуто наукові праці, які акумулюють кращі досягнення економічної та управлінської думки, котрі визначають придатність існуючих концепцій і моделей до сучасних умов, пояснюють нові явища в сфері праці. Проведено оцінку ефективності використання трудових ресурсів на сільськогосподарському підприємстві. Досліджуючи динаміку середньорічної кількості працюючих, встановлено, що за останнє десятиріччя спостерігається значне скорочення середньорічної кількості працівників і загалом в Україні, і на досліджуваному підприємстві. Проаналізовано існуючу систему стимулювання на підприємстві та виявлено основні напрями вирішення проблем стимулювання. Розроблено рекомендації щодо покращення ефективності використання трудових ресурсів та удосконалення системи стимулювання працівників на досліджуваному підприємстві. Запропоновано етапи системи стимулювання, які дозволять отримати обґрунтовану програму стимулювання, максимально спрямовану на специфіку підприємства.  Також визначено основні умови вдосконалення матеріального стимулювання найманої праці. Отримані результати є основою для подальшого поглибленого наукового осмислення процесу використання трудових ресурсів на підприємствах, підвищення ефективності використання трудових ресурсів, їхнього впливу на результати виробничо-господарської діяльності підприємств.