ОСНОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ МАШИНОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ - Андросов, О.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Статтю присвячено впровадженню ІКТ‑технологій на промислових підприємствах машинобудування в Україні. В результаті дослідження виявлено, що для підвищення ефективності виробничих процесів, ІКТ використовують в автоматизації виробничих процесів, а саме це підвищує продуктивність та якість продукції, забезпечує точний контроль якості. Доведено, що ІКТ допомагає збирати, обробляти та аналізувати швидко й якісно аналітичні данні, а це сприяє на промислових підприємствах прийняттю зважених та обґрунтованих рішень з найважливіших питань. Сучасні технології на промислових підприємствах допомагають зібрати велику базу даних про виробничі процеси, клієнтів та ринок. Аналіз таких даних дозволяє виявити, які процеси працюють краще, можливості для їх покращення та які продукти або послуги користуються попитом серед клієнтської бази. Такі заходи допускають промисловим підприємствам приймати переконливі рішення й підвищують їх конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках. З’ясовано, що ІКТ забезпечує безпеку на робочому місці. Установлено, що ІКТ на сучасних промислових підприємствах виступає важливим фактором розвитку української економіки, допомагає українським промисловим підприємствам підвищити конкурентоспроможність на міжнародних ринках. Виявлено основні проблеми при впроваджені ІКТ технологій: високі витрати на впровадження, брак кваліфікаційних ІКТ‑кадрів, безпека ІКТ‑систем-захист від кібератак, проаналізовано впровадження та використання ІКТ технологій на промислових підприємствах машинобудування та виявлено, що в 2018–2019 рр. збільшився обсяг структури реалізованої продукції за основними видами діяльності, а в 2020–2021 рр. зменшився в зв’язку з пандемією COVID‑2019.