ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ЯК СУЧАСНА ЕКОНОМІЧНА МОДЕЛЬ ТА МОЖЛИВІСТЬ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АПК - Батракова, Т.І.; Проноза, Н.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
До повномасштабного вторгнення рф репутація України як достойного експортера та виробника органічної продукції неспинно покращувалася та займала нові рівні. Майже всі оператори з органічної продукції України є сертифіковані згідно стандартам ЄС, деякі з них відповідно до Національної органічної програми США (NOP), Канади (COR), Швейцарії (Біо Свісс), Німеччини (Натурланд), Японії (JAS) та Швеції (KRAV). Зона вирощування органічних продуктів знаходиться далеко від промислових міст, житлових зон, автомобільних доріг – тобто в екологічно сприятливих регіонах, де нема ніякої потреби у використанні герметично модифікованих організмів (ГМО), хімічних домішок для стимулювання росту, шкідливих речових та антибіотиків. Отже, продукти свідомо не можуть містити агрохімікатів, адже вирощуються без їх застосування. В їх складі є повний набір вітамінів, що забезпечені природою. Саме вирощування відбувається на чистій землі, плоди приспівають стільки, скільки це передбачено природою. Органічні продукти відрізняються меншою кількістю води та мають яскравіший смак м’якоті. Строк збереження органічних продуктів набагато довший, адже вони краще утримують в собі корисні вітаміни та речовини. Україна має велику кількість бенефітів для вирощування та виробництва органічної продукції, таких як гарне географічне розташування, широке поширення чорноземів та впровадження нових кліматично вигідних зон. Україна чітко заявила про своє лідерство у постачанні органічної продукції до ЄС. У 2021 році вона посіла 5 місце загалом та 1 місце серед нетропічних країн за обсягом імпорту продукції до ЄС (за звітом Європейської Комісії) [10]. Незважаючи на проблеми, з якими сільськогосподарська галузь зустрілася під час військових дій, Україна прагне розширювати свої можливості через високий потенціал та виходити на міжнародну арену, адже вважається світовим постачальником та розуміє значимість свого місця у забезпеченні сталої продовольчої системи та безпеки не тільки в межах ЄС, але і в усьому світі.