ПОДАТКОВИЙ АСПЕКТ ВПЛИВУ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ВИЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ ТА ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ - Скорнякова, Ю.Б. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті досліджено податковий аспект впливу облікової політики та її окремих елементів на визначення фінансових результатів діяльності підприємства в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності. Встановлено, що зазначений вплив облікової політики на процес оподаткування податком на прибуток відбувається в два етапи – по-перше, шляхом впливу облікової політики на розмір облікової оцінки фінансових результатів, по-друге, за рахунок механізму коригування фінансових результатів, сформованих за даними обліку, на різниці, визначені податковим законодавством. Презентована класифікація елементів облікової політики в залежності від наявності та прогнозованості впливу на розмір фінансових результатів окремих звітних періодів. Розроблена схема нормативної диференціації впливу облікової політики на процес оподаткування фінансових результатів, яка розмежовує механізм впливу облікової політики на розмір податкового навантаження з податку на прибуток в залежності від того, чи здійснює платник податку коригування фінансових результатів до оподаткування на «податкові» різниці. Обґрунтована класифікація елементів облікової політики за ознакою наслідків коригування фінансових результатів на «податкові» різниці, яка передбачає виокремлення елементів, вплив яких компенсується шляхом коригування, та елементів, вплив яких залишається, незважаючи на коригування визначеного в обліку фінансового результату на різниці. Досліджено питання суб’єктивності впливу облікової політики та її окремих елементів на розмір податкового навантаження в окремих звітних періодах і встановлено, що наявний вплив в цілому є суб’єктивним, тобто вплив на податкове навантаження в одних звітних періодах є компенсованим в наступних звітних періодах, однак лише за умови відсутності змін у нормах податкового законодавства (розміру ставки податку на прибуток, переліку різниць, на які здійснюється коригування, та інших суттєвих елементів оподаткування). Розглянуто питання суперечливості мети впливу на розмір фінансових результатів окремих звітних періодів через формування облікової політики. Відповідно встановлено, що з метою підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності доцільним є збільшення розміру облікової оцінки фінансових результатів, а з метою оптимізації рівня податкового навантаження навпаки доцільним є зменшення розміру облікової оцінки фінансових результатів за рахунок тих елементів облікової політики, вплив яких не компенсується шляхом коригування на різниці. Отримані результати можуть бути використані на практиці як інструмент податкового планування на мікрорівні, а також через формування виваженої облікової політики сприятимуть підвищенню якісного рівня облікової та звітності інформації щодо результатів діяльності підприємств.