ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, РИЗИКИ ТА ПРОБЛЕМИ - Кущик, А.П.; Сопіна, А.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглядаються зовнішньоторговельні відносини України і, зокрема, з країнами Європейського союзу. Аналіз здійснено на основі порівняння обсягів експортно-імпортних операцій та шляхом оцінки товарного наповнення міжнародних ринків. Досліджено також тенденції змін у світовій торгівлі в останні роки, які обумовлені низкою причин, серед яких: науково-технічний прогрес, інтеграція та глобалізація, становлення сучасної особистості та суспільства в цілому. Авторами визначено основні переваги відкритості економіки України та її активного співробітництва із зарубіжними країнами. При цьому виокремлюються головні ризики, пов’язані із міжнародною торгівлею та проведено паралель між ними та соціально-економічним життям держави. Виходячи з наведеної характеристики напрямів впливу зовнішньої торгівлі на суспільство, в статті охарактеризовано принципи зовнішньої торгівлі та проведено аналіз методів ведення зарубіжного бізнесу. Акцентується увага на перешкодах, які виникають в процесі виходу українського бізнесу на зарубіжні ринки. У статті особливе місце надано аналізу торговельних відносин України з країнами ЄС, насамперед, з’ясуванню очікуваних ризиків та перспектив їх подальшого вирішення. При цьому, простежується позитивний та негативний їх вплив на економічну ситуацію в Україні. Представлені статистичні дані щодо конкурентоспроможності економіки України у стосунках із зовнішньоторговельними партнерами. На основі проведених досліджень, запропоновано шляхи покращення торговельних відносин України із іноземними країнами та зміцнення її конкурентних позицій.