ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ, ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ НА ВІТЧИЗНЯНИХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Гринь, В.П.; Серебрянський, Д.В.; Ломейко, А.М.; Діордієв, О.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті визначено і узагальнено сучасне тлумачення сутності фінансових результатів у нормативно-правових актах та наукових публікаціях. Досліджено особливості сільськогосподарського виробництва, які впливають на процес бухгалтерського обліку фінансових результатів. Розглянуто та вивчено теоретичні основи сутності, формування і використання прибутку підприємства. З метою більш глибокого та правильного розуміння прибутку проведено його класифікацію за основними класифікаційними ознаками. Проаналізовано та виділено функції прибутку: функція оцінки, розподільча функція та стимулююча функція. Досліджено методологічні та організаційні засади обліку формування і розподілу фінансових результатів діяльності аграрних підприємств. Досліджено принципи ведення обліку за національними стандартами, застосовуючи норми П(С)БО 15 «Дохід» і П(С)БО 16 «Витрати» та за міжнародними – норми МСБО 18 «Дохід». Наведено порядок формування фінансового результату підприємства. Управління прибутковістю (беззбитковістю) діяльності є першочерговим завданням підприємства, тому аналізу фінансових результатів та факторам їх формування в статті приділена велика увага. Враховуючи те, що діяльність суб’єкта господарювання може бути не тільки прибутковою, а й збитковою, і формується під впливом факторів внутрішнього і зовнішнього середовища, в обліку і аналізі надано загальну оцінку фінансових результатів, які характеризуються системою абсолютних і відносних показників. В процесі вивчення досліджено систему показників оцінки, значення, завдання та джерела інформації для аналізу фінансових результатів сільськогосподарських підприємств. З’ясовано, що фінансові результати діяльності підприємств мають багатогранний характер і є синтезованим відображенням взаємозв’язків і взаємообумовленості усіх складових діяльності. Визначено, що аналіз фінансових результатів повинен проводитися у рамках системного підходу, який передбачає вивчення комплексу абсолютних і відносних показників та факторів фінансових результатів на всіх стадіях їх обґрунтування, формування й отримання, розподілу і використання.